fbpx

Vodič za kupnju nekretnine u hrvatskoj za strane državljane

 • 1 godina ago

Vodič za strance: kako postati vlasnik nekretnine u Hrvatskoj

Hrvatska. Blaga i ugodna klima. Nacionalni parkovi i prirodne ljepote. Kristalno čisto more, brojni otoci, moćne planine, plodne ravnice… Glavni grad s milijun stanovnika; ne prenapučen, ali pun sadržaja i života. Turistička destinacija, ali ne i neizdrživ priljev ljudi. Ne trebamo dalje nabrajati zašto je Hrvatska pravi dragulj među destinacijama za kupnju nekretnina. Uz sve navedeno, ovdje nema niti značajnih godišnjih poreza na nekretnine (više o porezima koji se tiču nekretnina doznajte OVDJE) .
Ako ste strani državljanin, a tražite drugi dom, vikendicu, priliku za trajno preseljenje ili samo ulaganje, Hrvatska je idealna lokacija. Idealna lokacija, malo manje idealna birokracija. Kupnja nekretnine u Republici Hrvatskoj ponekad se čini zamršenim procesom i kad je riječ o domaćim kupcima, a posebno rezervirani mogu biti kupci iz drugih država. No, taj problem uspješno i bezbolno možete prevladati odabirom pouzdane agencije za promet nekretninama. Kako bi uspješno navigirali svijetom kupoprodaje nekretnina u Hrvatskoj, bitno je znati osnove: na što obratiti pažnju, kakvi su propisi, porezi, prava i obaveze stranih kupaca? Saznajte u nastavku.                                                                                                    

Kod stjecanja nekretnina u Hrvatskoj, proces se za stranog kupca, bilo da je riječ o fizičkoj ili pravnoj osobi, razlikuje ovisno o tome dolazi li iz države članice Europske Unije ili ne.

Državljani EU (+Republike Island, Kneževine Lihtenštajn, Kraljevine Norveške i Švicarske Konfederacije)

Ako ste državljanin ili pravna osoba iz država članica Europske unije (ili jedne od četiri europske zemlje za koje vrijede ista pravila: Republike Island, Kneževine Lihtenštajn, Kraljevine Norveške i Švicarske Konfederacije) stječete pravo vlasništva nekretnina u Republici Hrvatskoj pod istim uvjetima koji vrijede i za državljane Republike Hrvatske i pravne osobe sa sjedištem u RH. Za stjecanje prava vlasništva nije vam potrebna suglasnost Ministarstva pravosuđa i uprave. Novost je i da državljani i pravne osobe iz Europske unije mogu stjecati vlasništvo nad poljoprivrednim zemljištem, i to od 30. lipnja 2023.

Strani državljani izvan EU

Strani državljani izvan EU trebaju ishoditi suglasnost Ministarstva pravosuđa i uprave za stjecanje prava vlasništva. Davanje suglasnosti za stjecanje prava vlasništva stranih osoba na nekretninama u Republici Hrvatskoj odlučuje se upravnim postupkom. Prvo je potrebno utvrditi postoji li uzajamnost (reciprocitet) između države iz koje dolazite i Republike Hrvatske.

Ovdje  provjerite postoji li uzajamnost između države iz koje dolazite i RH.

Ako postoji uzajamnost, predaje se pisani zahtjev. Strani državljanin predaje zahtjev fizički u pisarnici ili šalje poštom na adresu:

Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske
 Uprava za građansko, trgovačko i upravno pravo
 Ulica grada Vukovara 49
 10000 Zagreb

Uz pisani zahtjev, potrebno je priložiti i sljedeće dokumente:

 • pravna osnova stjecanja vlasništva (kupoprodajni ugovor, darovni ugovor, ugovor o uzdržavanju ili sl.) u izvorniku ili ovjerenoj preslici
 • dokaz o vlasništvu prodavatelja/otuđitelja predmetne nekretnine, odnosno izvadak iz zemljišne knjige
 • uvjerenje upravnog tijela nadležnog za urbanizam i prostorno uređenje, prema mjestu na kojem se nalazi nekretnina, o pravnom statusu nekretnine (nalazi li se nekretnina u granicama građevinskog područja predviđenim urbanističkim planom)
 • dokaz državljanstva (ovjerena preslika putovnice i sl.) ili dokaz o statusu pravne osobe (izvadak iz sudskog registra), ako ste strana pravna osoba
 • ako vas zastupa punomoćnik, potrebno je dostaviti punomoć u izvorniku ili ovjerenoj preslici
 • ako niste odredili punomoćnika koji će vas zastupati, a nalazite se u inozemstvu, obvezni ste odrediti opunomoćenika za primanje pismena s prebivalištem u Republici Hrvatskoj.

Ako dolazite iz država koje nemaju uzajamnost s Republikom Hrvatskom način stjecanja nekretnine je putem osnivanja trgovačkog društva u RH i kupovine nekretnine na ime novoosnovanog društva.

Što još treba znati?

Bilo da je kupac državljanin zemalja EU ili ne, postoje izuzeci, tj. vlasništvo se ne može stjecati na:

 • šumama i šumskim zemljištima
 • nekretninama na isključenim područjima radi zaštite i interesa RH
 • zaštićenim dijelovima prirode

Također, treba znati da porez na promet nekretnina iznosi 3% kupoprodajne cijene nekretnine i da ga u pravilu snosi kupac. Veliki vodič o poreznim obvezama u RH koje se tiču nekretnina pročitajte OVDJE.

Kako bi stekli vlasništvo, strani kupci moraju ishoditi OIB (osobni identifikacijski broj). Sve informacije o osobnom identifikacijskom broju za strane državljane i načinu kako ga ishoditi pronađite OVDJE.

Sve korake koje treba poduzeti od potpisa predugovora pa do zaključenja procesa kupoprodaje i upisa u zemljišne knjige detaljno smo obradili u članku: LINK na budući članak.

Za sve ove korake, ali i sam proces odabira i kupoprodaje nekretnine, najbolje se obratiti stručnjacima kako bi sve teklo glatko i što jednostavnije.

Kontaktirajte nas i obavite sve na jednom mjestu uz usluge koje nudimo stranim državljanima:

 • Analiza tržišta
 • Pretraživanje i selekcija nekretnina
 • Razgledavanje nekretnina s ovlaštenim agentom

*  Prijevod i tumačenje

 • Administrativne usluge
 • Pravna pomoć
 • Pomoć u procesu dobivanja OIB-a, Vašeg osobnog identifikacijskog broja
 • Konverzija valuta

Sve što Regent nudi stranim kupcima pogledajte OVDJE.

Compare listings

Compare