fbpx

Kako najbolje pripremiti nekretninu za prodaju

  • 12 mjeseci ago

Prodajete nekretninu u kojoj trenutno živite?

Ovo su savjeti dizajnera interijera i agenata za nekretnine kako ga pripremiti za razgledavanje

Odluku nije bilo lako i jednostavno donijeti, no ona je tu – odlučili ste prodati Vaš stan ili kuću. Uz rješavanje papirologije, birokracijske zavrzlame, prikupljanje potrebne dokumentacije i određivanje cijene, slijedi onaj jednostavniji dio koji se odnosi na pokazivanje nekretnine potencijalnim kupcima. I dok naši agenti nude svoje usluge za sve gore navedene korake i potencijalne probleme, uređenje same nekretnine zadatak je koji odrađujete samostalno. Priprema stana za razgledavanje i prodaju je ključna kako bi se privukli potencijalni kupci i postigla željena cijena objekta. Kako biste u tome bili što uspješniji, pročitajte savjete koje donosimo u nastavku.

Prvi dojam 

Prvi dojam je važan, i to doista nije samo jedna u nizu floskula. Za početak, pobrinite se da prvo što potencijalni kupac vidi bude u skladu s cijenom koju ste odredili. Što to znači? Visoka cijena nekretnine ne tolerira neuređenu okućnicu ili ulaz u zgradu, ako je u pitanju stan. Mnogi prodavatelji podcjenjuju taj prvi trenutak, no, on je doista bitan za sveukupni dojam i ponekad je ključna točka u donošenju odluke. Naime, u psihologiji čak postoje tvrdnje koje govore da najbolje pamtimo ono što vidimo na početku i na kraju. Stoga, ako je prvo što se kod kupnje Vaše nekretnine vidi, primjerice, ograda – pobrinite se da je u dobrom stanju. Jednako vrijedi i za dvorište, ulazna vrata u zgradu ili stan ili pak stubište. Jer, čak da je i Vaš stan u potpunosti renoviran, kupci rijetko toleriraju neurednost i prljavštinu na putu do ulaznih vrata njihovog potencijalnog budućeg prostora. Ponekad je dovoljno pomesti i urediti dvorište ili oprati stubište, no budite svjesni da će i manji kozmetički zahvati i financijsko ulaganje u prostor koji dijelite s drugim stanarima biti veliki plus za prodaju Vaše nekretnine. U suprotnom, kupac može inzistirati na smanjenju cijene što Vama kao prodavatelju ne ide u korist.

Čišćenje nekretnine

Kad govorimo o samom stanu ili kući, prostor zahtjeva temeljito čišćenje  pri čemu preporučujemo neke od profesionalnih servisa. Prozori, sanitarije, ogledala i podovi trebaju se sjajiti, kao i sve radne površine, stolovi i ormarići na kojima ne bi trebala biti vidljiva prašina. Čak i nepristupačna mjesta zahtijevaju detaljno čišćenje jer potencijalni kupac ima pravo zaviriti u svaki kutak nekretnine za koju je zainteresiran i na to morate biti spremni.

Uklonite nepotrebne detalje, no zadržite osjećaj doma

Kako bi prostor izgledao veći, smanjite višak stvari u stanu. Uklonite sve nepotrebne predmete, uključujući stvari koje Vam više nisu potrebne, stare papire, nakit, odjeću i slično. Pokazivanje stana s razbacanim osobnim predmetima je neprikladno. Također, sa sofa, fotelja i stolova uklonite prekrivače i stolnjake – svemu suvišnom nije mjestu pri razgledavanju stana, a kutovi prostorija također bi trebali biti prazni. Imajte na umu da će kupci željeti zaviriti i u smočnice, na tavane, podrume, spremišta i garaže – pripazite da su ti prostori uredni i pristupačni. Ipak, ne preporučuje se oslobađanje prostora od viška namještaja. Stan bi trebao zadržati ugodan i udoban izgled, jer potpuno prazan prostor može negativno utjecati na kupca i njegovu vizualizaciju potencijalnog doma.

Sanirajte kvarove i probleme

Prije nego što počnete s prikazivanjem stana potencijalnim kupcima, provjerite funkcionira li sve kako bi trebalo. Sanitarije bi trebale biti u ispravnom stanju, baš kao i električne instalacije, rasvjeta i slično. Provjerite sobna vrata, kvake, vrate ormara i ručkice ladica – sve su to detalji koji odaju dojam o stanju nekretnine. Preporučuje se i detaljno prebojavanje zidova.

Uredite i dekorirajte

Uredite stan tako da izgleda privlačno, ali izbjegavajte teške i pretrpane komade namještaja te kako smo ranije naveli, nepotrebne i privatne detalje. Pobrinite se da prostorija ima dovoljno prirodnog svjetla, da je umjetna rasvjeta ispravno postavljena te da daje toplu i ugodnu svjetlost. Biljke i cvijeće u vazama uvijek su poželjan detalj koji će podignuti prazninu prostora i dati mu dozu elegancije.

Napravite smislen raspored razgledavanja stana

Pri dogovaranju termina razgledavanja Vaše nekretnine, budite svjesni da ćete se morati prilagoditi slobodnim terminima potencijalnih kupaca. Nerijetko, to može značiti da će vrata Vašeg doma morati biti otvorena i, primjerice, vikendima. Razmišljajte i o vremenskim prilikama. Ako je moguće, razgledavanje dogovorite u doba dana kada je stan najbolje osvijetljen i time najprivlačniji, te se pobrinite da budete tamo za vrijeme prikaza kako biste odgovorili na pitanja potencijalnih kupaca.

Prateći ove korake, bit ćete spremni učiniti sve da Vaš stan dobije najbolje moguće izglede za razgledavanje i prodaju. I zapamtite, neodržavane nekretnine prodaju se puno dulje i kupci imaju opravdane argumente za pregovaranje o uvjetima i cijeni. Ulaganje u nekretninu koju namjeravate prodati put je do brže, jednostavnije i isplativije prodaje.

Compare listings

Compare