fbpx

Energetsko certificiranje u Hrvatskoj je obavezno za sve nove, ali i postojeće zgrade koje se prodaju ili iznajmljuju. Proces certificiranja provodi kvalificirani energetski procjenitelj, koji provodi procjenu zgrade na licu mjesta i ocjenjuje njezina energetska svojstva. Procjenitelj potom izdaje energetski certifikat s energetskim razredom zgrade i preporukama kako poboljšati energetsku učinkovitost.

ZAŠTO NAPRAVITI ENERGETSKO CERTIFICIRANJE?

Kad prodajete nekretninu, u cilju Vam je prodati ju brzo i po najboljoj cijeni. Jedan od alata potrebnih za bolju prezentaciju i prikazivanje energetske učinkovitosti Vaše nekretnine upravo je energetski certifikat. Ako ste pak kupac, želite biti sigurni da je nekretnina koju ste odabrali energetski učinkovita i da zadovoljava sve potrebne standarde – energetski certifikat u tom slučaju pomaže pri donošenju odluke o kupovini nekretnine.

Svrha energetskog certificiranja je klasificiranje objekta u jedan od energetskih razreda, te pružanje informacija vlasnicima i korisnicima zgrada o energetskom svojstvu zgrade, učinkovitosti energetskih sustava, te općenito kvaliteti i svojstvima zgrade –  svrstavanjem objekta u energetski razred određuje se njegova energetska učinkovitost.

Ovaj certifikat ima za cilj poticanje izgradnje i obnove energetski učinkovitih zgrada te istovremeno promicanje održive uporabe energije.

Energetska ocjena zgrade temelji se na ljestvici od A do G, pri čemu je A energetski najučinkovitiji razred, a G najmanje učinkovit. Ocjena uzima u obzir faktore kao što su izolacija zgrade, sustavi grijanja i hlađenja te učinkovitost prozora i vrata. Zgrade s ocjenom A ili B smatraju se visoko energetski učinkovitima, dok se one s ocjenom C – G smatraju niže učinkovitima. Energetsko certificiranje korisno je i za kupce i za prodavatelje nekretnina u Hrvatskoj. Naime, za kupce, energetski učinkovita zgrada može rezultirati nižim dugoročnim troškovima energije, dok prodavateljima omogućava lakše privlačenje kupaca te u konačnici rezultira i višom prodajnom cijenom.

*Klijentima koji s nama potpišu Ugovor o ekskluzivnom zastupanju nudimo besplatan energetski certifikat i procjenu vrijednosti nekretnine. Kontaktirajte nas danas i saznajte više o ovoj sjajnoj ponudi!*

POMAŽEMO VAM PRONAĆI NEKRETNINU IZ SNOVA

Naši agenti su stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom koji dubinski poznaju tržište nekretnina u Hrvatskoj. Ponosimo se što svakom klijentu pristupamo individualno te mu pomažemo pronaći dom po vlastitoj mjeri.

    Compare listings

    Compare

    SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER